60’LARDAN 90’LARA UZUN-MESAFE ANTRENMANLARININ FİNLANDİYA’DAKİ GELİŞİMİ

 

      Karl SINKKONEN (FIN)                                                                                     Çeviri:Yeşim ALBAYRAK 

 

           Uzun mesafe koşusu Finlandiya’da çok popülerdir. 1958’den 1969’a kadar pek başarılı  geçmeyen  yıllardan  sonra ,  daha  sistematik  program  uygulamaları başlamıştır.1971-1982 yılları arası Finli uzun mesafe atletlerinin altın yılı olmuş ve uluslararası şampiyonalarda 31 madalya kazanmışlardır. Bunun yanında  9 dünya rekoru kırmışlardır.

            Finlerin 1990’daki başarısı, 1982 yılında başlayan antrenman metotlarındaki değişimlerin sonucudur.

            1960’larda belli bir antrenman sistemi yoktu. Her atlet kendi düşüncelerine göre çalıştırılırdı. O zamanda Macar antrenör Mihaly Igloi Interval Metodu Finlandiya’ya tanıttı. 1967’de,Yeni Zelanda’dan Arthur Lydiard Finlandiya’da iki yıllık çalışma dönemine başladı. Lydiard, antrenörlükten başka, antrenör eğitimi ve koşu yarışlarının düzenlenmesinde çalıştı. Yine de bu zamanın çok az oluşu ve antrenman yükü için gereken artışın atletler için çok yüksek oluşu beklenen başarıyı getirmedi.

            Lydiard’ın  antrenman  sisteminin  temelleri  ile  1972  Olimpiyat  oyunlarının çalıştırıcılarıyla birlikte bir yıldız takım oluşturuldu.1970’de Finlandiya Atletizm Federasyonu yeniden yapılandı.Antrenörlerin görevleri yeniden düzenlendi ve bunun akabinde uzun mesafe koşuları gelişmeye başladı.Sistematik çalışmaya mümkün kılan bir finans sistemi kuruldu.Hem atletler hem antrenörlere gelişimlerini tamamlamak için yeterli süre verildi.Vaatiainen’in çalıştırması sonucu kazanılan iki Avrupa şampiyonluğu bu çalışmaların ilk meyveleri oldu. Lydiard sisteminin baz alındığı Finlandiya antrenman sistemi, kendi düşünce yapılarına uydu ve şu noktalara göre karakterize edildi:

              -Antrenman planlaması ve denetlenmesi, bu planların etkinliği ve hataların minimuma indirilmesi.

              -Bilimsel araştırma (temel ve uygulamalı)

              -Yıllık antrenör eğitim ve bu eğitimlerin devamı.

              -Koşu etkinliklerini geliştirmek.

              -Yurt içi ve yurt dışında antrenman imkanları yaratmak.

              -Uygulanan araştırmanın yükseklik antrenmanı ile birleştirilmesi.

              -Seçme yarışmaları.

 

    Temel antrenman prensipleri ise şunlardır:

              -Öncelik sırasına göre dayanıklılık ve tekniğin gelişimi.

              -Sürat dayanıklılığı ve sürat.

              -Özel yarışlara konsantrasyon.

Yayına Hazırlayan : ONUR ÖZKOPARAN